Verksamhetsberättelsen 2013

Årsmöte 2014

Verksamhetsberättelsen

år 2013

Vi började året med en diskussionsstund i Nossebro bibliotek den 23 januari.  Carolina Carlsson och Lisa Nilsson – Essungabor och gymnasiestuderande i Alingsås – redogjorde för en rapport de gjort i kommunen. De hade vid två tillfällen varit på plats på Hemköp i Nossebro för att göra enkäter och informera om begreppen Krav och ekologiskt. Deras slutsats blev; ”Många försöker faktiskt att handla ekologiskt. Men priserna ligger högt.”

Styrelsens Bengt-Åke Jansson informerade om miljöproblem i kommunen och nämnde bl. a. bekämpningsmedel i vatten och kemikalier i hemmet. Exempelvis läcker farliga ämnen från mattor och leksaker tillverkade av plast.

Krets- och ordförande konferenserna den 25-26 jan var mycket matnyttiga och gav en positiv injektion! Tyvärr var endast ordföranden med. Fredagen handlade mycket om hemsidor i naturskyddsföreningens Edit. Riks får inte till det och måste byta programvara. Klara från länskansliet i Göteborg höll i trådarna. Många svårigheter diskuterades.

Under lördagen fick vi lyssna till tre föredragshållare. Ämnet var gruvor, grus- och bergtäkter. Det var mycket pedagogiskt upplagt med tonvikt på geologi. Därefter genomgicks minerallagens negativa följder. Det gäller att vi i kretsarna och länet verkligen kan bistå varandra i dessa svåra frågor. Så pratades det mycket om Aktion Rädda Vättern = ARV

Årsstämman hölls den 6 mars i Nossebro missionskyrka. Leif Sjöberg pratade om fågelinventering som under många år genomförts i Grästorps kommun och Claes Sjunnesson visade fågelbilder på fåglar som setts. Det blev en mycket lyckad kväll.

Styrelsen kom att bli: Lena Byström, Andrine Johansson, Bengt-Åke Jansson, Ingvar Hermansson, Annika Didriksson och Malin Leverin.

Den 10:e april hade man ett styrelsemöte där Studiefrämjandets Christina Karlsson – verksamhetsutvecklare Djur, Natur och Miljö informerade om den hjälp de erbjuder sina samarbetspartners.

Senare i april var det dags med slyröjning i kretsens arrenderade Hage i Främmestad. Där var god arbetsinsats och fikat i hagen smakade extra gott.

Lördag 4e: maj hade vi en mycket lyckad lördagsförmiddag med Manne Ryttman som ordnade med en exkursion på temat Vad finns under ytan i Nossan. Han är en välkänd naturexpert på P4 morgon Skaraborg. 26 entusiaster hade samlats vid ångbåtsbryggan.

Fladdermössen inventerades kring Nossan den 23 augusti. Leif Sjöberg ställde som vanligt upp vid grillelden på Hagaberget och pratade om de arter vi förväntades upptäcka. Därefter gick vi i skymningen runt med våra detektorer och fyra arter – vattenfladdermus, stor fladdermus, nordisk- och dvärgfladdermus- gjorde sig påminda.

Den 4-5 oktober var tre styrelsemedlemmar på konferens i Ljungskile som regionen ordnade. Mycket information och diskussioner fördes kring temat: OMSTÄLLNINGEN. Statsvetaren och miljöforskaren Björn Forsberg som givit ut två läsvärda böcker var en av huvudtalarna.

Två fredagar i oktober pratade och visade två styrelsemedlemmar krav/eko-varor på Hemköp och ICA. De dagarna var uppskattade av många fredagsstressade konsumenter.

Den 6:e  november kunde vi visa filmen Underkastelsen på Biograf Stjärnan. Andrine Johansson hade med hjälp av Studiefrämjandet lyckats bra med planeringen som krävdes.

Den 8:e november deltog Bengt-Åke Jansson på höstkonferensen i Stockholm.

.

13:e november bjöd Annika Didriksson från kretsen in nya medlemmar till en informationskväll i biblioteket. Vi blev inte många men vi styrelsemedlemmar hade en mycket givande kväll. Många bra idéer kläcktes.

En fågelcirkel kom till stånd och även så en fågelbordsinventering under november.

Skaraborgsnatur var klar för hämtning den 2 dec i Falköping och kretsen delade ut sina böcker  själva. De flesta kretsarna utnyttjar postens hjälp. Vi hade med två artiklar i boken. Ingvar Hermansson hade med en artikel om Lantbrukets påverkan på landskapsbilden under 50 år i Essunga kommun.

Sammanfattningsvis så har året andats positivism. Två nya krafter har ingått i styrelsen och de har varit aktiva. Hemsidan på nätet har fått en ny hemsidesansvarig. Annika Didriksson har lovat ta över den vilken vilat tungt på ordföranden. Det blev ett lämpligt tillfälle eftersom Riks bytt programvara för hela Sveriges naturskyddsförening som vi kretsar ligger under.  Vi har deltagit i  Skaraborgs länsförenings- och Studiefrämjandets  årsmöten. En styrelsemedlem – ekologstuderande Malin Leverin har varit på skogskurs både i Örebro och Göteborg.

Vi vill rikta ett stort tack till Studiefrämjandets Christina Karlsson som bistod oss på ett mycket bra sätt med filmen Underkastelsen.

Vi har haft 4 annonser i Nya Lidköpingstidningen och 6 artiklar har tidningen skrivit om oss. 11 rapporter har lämnats till Studiefrämjandet.

Vi är nu 124 medlemmar varav 80 fullbetalande.

Lena Byström

Ordf.